2010. január 23., szombat

Spenót- és paradicsom alapú vegan pizza

Egyszer már próbálkoztam pizzával, nem volt rossz, de úgy érzem, a második próbálkozás már sokkal sikeresebb lett. A neten van persze ezernyi pizzarecept, de azért leírom, én hogy csináltam. Vettem még régebben direkt pizzatésztához készült lisztet, szerintem érződött, hogy nem sima búzalisztből készült. A feltétek alapanyaga friss zöldségekből az igazi, januárban ez nehezen megoldható, szóval szinte minden mirelit/konzervből készült. A szójatejszín Joya márkájú, a yofu mellett találtam a polcon, azt hiszem, Tescoban.

Spenót- és paradicsom alapú vegan pizza


jól croppolok?

Hozzávalók:

tészta:
liszt
élesztő

olivaolaj

spenótos:
spenót (mirelit)
sok fokhagyma
fűszerek (só, bors, …)
szójatejszín
lilahagyma

paradicsomos:
paradicsompüré
feltét, amit akarsz (gomba, kukorica, borsó, lilahagyma)
pizza fűszerkeverék
olivaolaj

Idő: el lehet vele szórakozni, szóval két lemezt ajánlok hozzá, én is ezeket hallgattam: Exploited – Punks Not Dead (ehhez linket is feleslegesen adok, hiszem mindenkinek megvan), a másik: Dag Nasty – Can I Say zseniális Dischord banda.

Tészta: pár percig rohasztottam az élesztőt vízzel meleg helyen, majd összekevertem a liszttel, sóztam, meg egy kis olivaolajat is raktam bele. Ha már rendesen össze van gyúrva, mehet a melegbe és meg lehet nézni egy Fringe részt, vagy amit akar az ember. Igyekeztem minél vékonyabbra kiteríteni, kentem a tetejére egy kis olivaolajat és így nyújtottam, amíg bírtam. Dobálni, mint az olaszok még nem tudom.

Spenótos cucc: a mirelit spenótot felolvasztottam, raktam bele egy halom apróra vágott fokhagymát, sót, borsot és a műtejszínből egy adagot, így melegítettem pár percig, majd rákentem a pizzára. A tetejére lilahagymát raktam.

Paradicsomos: konzerv paradicsomot összekevertem a fűszerkeverékkel és olivaolajjal, rákentem, aztán pakoltam rá a feltétet.

Kipróbáltam, milyen ha sütőpapírra rakom, egész jó lett, de legközelebb valószínűleg maradok az olajozott tepsinél.

Ha valaki elárulja, hol lehet sörélesztő pelyhet venni, egyszer megpróbálok vegan sajtot is csinálni hozzá, elég sok recept van róla, csak ez a sörélesztő nagyon misztikus számomra.

2 megjegyzés:

  1. itt talalsz sorelesztopelyhet http://www.olcso.hu/arak/s%C3%B6r%C3%A9leszt%C5%91%20pehely

    VálaszTörlés
  2. Koszi, azota mar talaltam, ez egy harom es fel eves cikk. :)

    VálaszTörlés