2010. január 3., vasárnap

Rakott zöldségek

Nincs is tartalmasabb elfoglaltság vasárnap délután felébredve, mint pár órát főzőcskézéssel tölteni. A tavalyról maradt mindenféle zöldségek felhasználása volt a cél, a fő összetevők: répa, gomba, káposzta. Google a barátom, pár tipp kikeresése után egy rakott zöldséges mindentbele mellett döntöttem.

Rakott zöldségek


Hozzávalók:
/nyilván tetszőlegesen módosítható/
másfél kis doboz gomba
4-5 kisebb krumpli
3 nagyobb répa
kis fej káposzta
1 alma
fűszerek (só, bors, tárkony, stb.)
kevés mustár
olajok (oliva, vagy ami tetszik)
kis fej hagyma
3-4 gerezd fokhagyma

Idő: időigényes cucc! Hétköznap este tuti nem állnék neki. A következő lemezeket hallgattam (és ajánlom végighallgatni) a pop-punk jegyében főzés közben:
Green Day – Kerplunk
Descendents – Cool To Be You
Against Me! – The Original Cowboy (jó, ez nem pop-punk)

A különböző alapanyagokat külön készítettem el, az edényekkel lehet spórolni, ha használtan a következő lépést ugyanabban főzöd, a végén úgyis egyben sül. Első lépésben megfőztem a krumplit, majd megmostam a gombákat. Apró szemekből állt, szóval a pucolást azonnal elvetettem, szeletelve olajon kezdtem párolni, majd mustár-olaj keveréket és tárkonyt adtam hozzá (meg persze só, bors), így főztem egy darabig. A káposztát levelekre szedve olaj+víz kombináción pároltam (+só, bors), amig közepesen puha nem lett, nem kell szétfőzni. Répával ugyanez, megpucolva, karikákra vágva. Az almát megmostam, felszeleteltem. A rétegezés: olajozott üvegtálba krumpli, répa, gombás cucc, káposzta, alma, krumpli. A tetejére díszítésnek pár karika hagymát és kis darabokra vágott fokhagymát szórtam és öntöttem rá még egy kis olajat. Egy órát legalább érdemes sütni.

2 megjegyzés:

  1. azt figyeltem meg, hogy a gombát fölösleges pucolni. elég, ha megtisztítod. bármekkora.

    VálaszTörlés
  2. Igen, ezt en is tapasztaltam.

    VálaszTörlés