2010. január 19., kedd

Mit kenjek a kenyérre? 5 - Vöröslencsés humusz

Ma ebédnél szóba került a csicseriborsó, megemlítettem a humuszt, a húsevő kollégák nem igazán értették, miért is eszik valaki földet. Pedig azt gondoltam, manapság már mindenki tudja, miről is van szó. A net tele van humusz receptekkel, szóval sokat nem kell gondolkozni. A vöröslencsés verzióról Pánditól hallottam, gondoltam, kipróbálom. Egyszer már csináltam humuszt, de akkor elég kiábrándító volt az eredmény, most sokkal jobb lett. Korábban valószínűleg két hibát vétettem, a szezámot nem daráltam meg eléggé és a konzverv csicseriborsó levét tisztán felhasználtam, ezek rontottak az ízen. Most kicsit máshogy jártam el. A vöröslencsében az a király, hogy nem kell napokig áztatni, és 10 perc alatt megfő. Kis zacskós, bio kiszerelésben volt otthon. Sőt, a csicseriborsó is bio volt, lehet, hogy ettől lett jó az eredmény.

Vöröslencsés humusz


Hozzávalók:
kis üveg csicseriborsó (lehet nyers is, de az macerásabb)
nehány kanál vöröslencse
néhány kanál szezámmag (vagy tahina)
olivaolaj
fokhagymakrém (vagy pár gerezd fokhagyma)
kevés citromlé
fűszerek (só, bors, paprika)

Idő: turmixgéptől függően pillanatok alatt is elkészülhet, én csomót bénáztam vele, szóval ajánlok egy hosszabb lemezt hozzá, a Slapstick s/t-t, ami végre megérkezett dupla átlátszó bakeliten. Fasza ska-punk a 90-es évekből.

Az üveges csicseriborsót a vöröslencsével kevés sós vízben kb. 10 percig főztem, majd leszűrtem. (Száraz csicseriborsó esetén fél nap áztatás + pár óra főzés is kell.) A levét félreraktam, megvártam, amíg kicsit kihűl. 3 adaban tudtam csak turmixolni az egészet, profi felszereléssel persze mehet egyben is. A lényeg, hogy a szezámmagot előre ledaráltam rendesen, hogy ne járjak úgy, mint a múltkor. (Vagy lehet tahinát használni, az nekem nincs.) Adagoltam érzésre a többi alapanyagot, majd a jó állag elérése érdekében kevés főzőlét is. Az eredményt összekevertem, majd a fotó kedvéért szórtam rá paprikát meg borsot, az ízének se fog ártani. Elvileg hagyni kell kihűlni, de nem bírtam ki, már így megkóstoltam és elég jó lett. A vöröslencse csak nyersen vörös, főzve már barna, szóval az eredményen nem is látszik, hogy benne van, de az ízén érezni egy kicsit.

2 megjegyzés:

  1. Azt hiszem a Jakinak volt olyan Humusza, hogy sárgaborsó volt az alapanyag, és szerintem sokkal finomabb volt mint a csicseriborsó-s verzió! Probáld ki!

    VálaszTörlés
  2. Igen, en is kostoltam, az eredeti jobban bejon, de a sargaborso sokkal olcsobb, szoval valamikor probat teszek. :)

    VálaszTörlés