2010. január 6., szerda

Lencsefőzelék chilis tofuval

Újévkor menő lencsét enni, kicsit le vagyok maradva, de ma elkészült életem első főzeléke. Lencsefőzelék recept nyilván van ezer a neten, ezekből válogattam magamnak össze egy szimpatikusat.

Lencsefőzelék chilis tofuval

Hozzávalók:
fél zsák lencse
fél hagyma
2 kanál liszt
pár gerezd fokhagyma
fűszerek (só, bors, paprika, babérlevél, grillfűszer)
1 kocka tofu
2 kanál yofu (ha van)
kevés mustár
kevés ecet
1 szárított erőspaprika
olajok (napraforgó, chiliolaj, ha van)

Idő: főzés közben pont meg tudtam hallgatni kedvenc Sublime válogatásomat - Look at all the Love We Found

Képünkön: sül a tofu


A lencsét reggel beáztattam, majd este álltam neki a főzésnek. Babérlevéllel, két elfelezett fokhagyma gerezddel, sóval, kevés borssal vízben főztem, amíg meg nem puhult. Kihalásztam belőle a babérleveleket és a még nem szétfőtt fokhagymákat. A rántás: olaj és liszt keveréke apróra vágott fokhagymagerezdekkel és hagymával keverve, ezt elvileg melegíteni kell, majd ha már jó, tűzről levéve mehet bele egy kis paprika, hogy szép színe legyen, majd kevés víz. Így valahogy szimpibb, mint az a fehér lé, amiben úszni szokott a 3 szem borsó a közétkeztetésben. A lencséhez kevertem a rántást, majd rövid ideig tovább főztem. Egyes receptek további adalékokat említettek, szóval raktam bele ecetet (kevés kell, nekem kicsit savanyú lett), kevés mustárt és tejföl helyett a most először beszerzett yofuból 2 kanállal. Király cucc ez a yofu, olyan, mint a yoghurt, csak tofuból. Kurva drága, bár ennyiért egy átlagos szórakozóhelyen egy korsó sört kapok. Azt kell mondjam, elég király lett az egész, alig várom a holnapi ebédet!

A kocka tofu felét felszeleteltem (a másik felét holnap ugyanígy fogom megsütni), majd napraforgó + chiliolaj keverékébe hajítottam. A chiliolaj nagyon jó cucc, ajánlom beszerezni, sok helyen kapható. Nem éppen csípős, de elég extrém íze van. Szórtam a tofura frissen beszerzett grillsót, kevés borsot, sütöttem, forgattam párszor, aztán kész. Ja, és dobtam bele egy felkarikázott száraz piros (elvileg) erős paprikát is, amit csak a végén kellett volna, mert persze odaégett. Az eredményt nem kóstoltam, de biztos jó lett.

2 megjegyzés:

  1. hát kiváncsi lennék erre a yofura mert a szójatej például borzalmas. van tofu tej is?

    VálaszTörlés
  2. A szojatej fasza, csak meg kell szokni az izet! Ha nem a naturt iszod, hanem a csokisat, esetleg gyumolcsoset, gyorsan ra lehet szokni. Mivel a tofu az szoja, a tofu tej = szojatej. A yofunak is szojaize van, szoval ne varj tole csodat!

    VálaszTörlés