2010. január 4., hétfő

Hagymás gersli rizottó

A mai receptet még régebben találtam, itt az eredeti. Elég sokat módosítottam rajta, hogy vegan legyen, szóval következzék az én verzióm. Mostantól várhatóan újra jönnek a gyors, egyszerű cuccok.

Hagymás gersli rizottó

(Aki vonzóbb fotót keres, csekkolja a linkelt blogot!)

Hozzávalók:
fél zsák gersli (árpagyöngy)
fél nagy póréhagyma
1 fej hagyma
pár gerezd fokhagyma
olaj
fűszerek (só, bors, stb.)
szójaszósz
1 zöldségleves-kocka

Idő: Frank Turner új, Poetry of the Deed lemeze alatt meg lehet főzni és még a recept blogba postolása is belefér. Ez elég menő lemez, mindenféle 2009-es toplistákon szerepelt, mondjuk szerintem a korábbi, akusztikusabb lemezei jobbak voltak.

A hagymákat megpucoltam, felvágtam viszonylag nagyobb darabokra, pár percig pároltam olajon (+só, bors), majd rádobtam a megmosott gerslit. Külön kondérban forralt vízben feloldottam egy leveskockát, ez valami bio akármi, de bármi jó, amiből húsleves-szerű lé lesz. A leves felét ráöntöttem a hagymás katyvaszra, főztem, majd amikor kezdett odaégni, ráöntöttem a maradék lét. (Hogy ez miért jó, nem tudom, így írta a recept.) A vermut helyett (honnan lenne itthon?) szójaszószt löttyintettem bele, az mindenbe jó (ne sokat, mert sós!). Az előző recept melléktermékeként maradt párolt répával ez lesz holnap a kaja.

5 megjegyzés:

  1. A gerslit nem ismerem, de a "normális" Rizottót, vagyis ami rizsből készül is így kell, sőt, én inkább 4-5 adagban öntöm rá a levest.
    És persze előtte egy kis fehérborral is eljátszom ugyanezt.
    Milyen volt amúgy?
    zs

    VálaszTörlés
  2. Bor nem rossz otlet, de az sincs soha otthon. Finom lett, bar altalaban amit magamnak fozok, nekem mindig izlik. Mas nem kostolta.

    VálaszTörlés
  3. a rizottónak nem a rizs a lényege? :)

    VálaszTörlés
  4. Gersli nálunk árpagyöngy, hátha így ismeritek jobban. Igazán nagyon finom, én imádom. Ezt a receptet elkészítem én is.

    VálaszTörlés