2010. február 14., vasárnap

Vegan székelykáposzta

Volt ma már egy bejegyzés, azt is olvassátok el!

Nem egy bonyolult kaja, mégis király. Jó savanyúkáposztát venni nem egyszerű, egyre inkább arra jutok, hogy piacon kívül máshol próbálkozni sem érdemes. Hús helyett a szójakocka az egyértelmű választás, de most műsonkával is feldobtam a dolgot, annyira örültem neki, amikor megvettem. Szejtánnak tűnik, és tisztára úgy néz ki, mint a sonka, a neve “gabona gömböc”, ízre is hasonló:

Vegan székelykáposzta


Hozzávalók
kevesebb, mint egy kg savanyúkáposzta (mert megint kurva sok lett)
1 zsák szójakocka (Haas-ból, ha a másik, akkor a fele)
1 “gabona gömböc”
1 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
2-3 dl yofu
kevés liszt
fűszerek (só, bors, paprika, vegeta, majoranna, köménymag, babérlevél, erős paprika/chili)

Idő: sokáig fő, ajánlom hozzá az angol Radio 1 Punk Show-t, aminek nem sok köze van a punkhoz, de sok fasza pop, mainstream zenét lehet benne hallani.

Az eleje sima szójapörkölt, a hagymát olajon megpirítottam, szóztam, tűzről lehúzva pakoltam a paprikát, majd ráöntöttem a vegetás vízbe pár órára beáztatott szójakockát lével és főztem egy darabig, amíg elfogyott a víz. Már ezt lehet fűszerezni, mehet bele bors, darabolt fokhagyma, chili. A káposztát át szokták mosni, mivel az enyém nem volt valami savanyú, úgy ahogy volt, belepakoltam a fazékba, csak kicsit szétvágtam előtte, hogy könnyebben kezelhető legyen. Töltöttem rá vizet, majd a maradék fűszerek következtek: kevés köménymag, babérlevél, egy szárított erőspaprika, majoranna. Ezt így főztem jódarabig, majd a végén beleraktam a kockázott műsonkát és a liszttel kevert yofut és még főztem egy kicsit. Vigyázni kell, a végén könnyen odaég! Tálaláskor illik még egy kis yofut pakolni rá.

5 megjegyzés:

  1. Szia!
    Biztosan finom lehetett. Erről a gabonagömböcről már hallottam, de IRL sosem találkoztunk. Egyre kíváncsibb vagyok. :)
    Ha rizzsel készítem a székelykáposztát, sokszor nem keverem le, ahogy beleöntöm, csak nagyjából eligazgatom, hogy a folyadék lepje, és főjjön, de ne érjen le a lábas aljáig.
    Szerintem ugyanezt megpróbálhatnád a lisztezett szójajoghurral is, valószínűleg működne, és csak a végén keverd át az egészet.

    VálaszTörlés
  2. Koszi a tippet, kiprobalom majd. Gabonagombocot itt vettem:
    http://herbahaz.hu/

    VálaszTörlés
  3. Gabonagömböc nagyon jó ha nem a legjobb amit valaha húspótlóként ettem!!
    Makkúr

    VálaszTörlés
  4. yofu = szoja joghurt:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Soy_yogurt
    Az Alpro markajut lehet itthon kapni, eleg draga, en Tescoban szoktam venni.

    VálaszTörlés