Nem egy bonyolult kaja, mégis király. Jó savanyúkáposztát venni nem egyszerű, egyre inkább arra jutok, hogy piacon kívül máshol próbálkozni sem érdemes. Hús helyett a szójakocka az egyértelmű választás, de most műsonkával is feldobtam a dolgot, annyira örültem neki, amikor megvettem. Szejtánnak tűnik, és tisztára úgy néz ki, mint a sonka, a neve “gabona gömböc”, ízre is hasonló:

Vegan székelykáposzta

Hozzávalók
kevesebb, mint egy kg savanyúkáposzta (mert megint kurva sok lett)
1 zsák szójakocka (Haas-ból, ha a másik, akkor a fele)
1 “gabona gömböc”
1 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
2-3 dl yofu
kevés liszt
fűszerek (só, bors, paprika, vegeta, majoranna, köménymag, babérlevél, erős paprika/chili)
Idő: sokáig fő, ajánlom hozzá az angol Radio 1 Punk Show-t, aminek nem sok köze van a punkhoz, de sok fasza pop, mainstream zenét lehet benne hallani.
Az eleje sima szójapörkölt, a hagymát olajon megpirítottam, szóztam, tűzről lehúzva pakoltam a paprikát, majd ráöntöttem a vegetás vízbe pár órára beáztatott szójakockát lével és főztem egy darabig, amíg elfogyott a víz. Már ezt lehet fűszerezni, mehet bele bors, darabolt fokhagyma, chili. A káposztát át szokták mosni, mivel az enyém nem volt valami savanyú, úgy ahogy volt, belepakoltam a fazékba, csak kicsit szétvágtam előtte, hogy könnyebben kezelhető legyen. Töltöttem rá vizet, majd a maradék fűszerek következtek: kevés köménymag, babérlevél, egy szárított erőspaprika, majoranna. Ezt így főztem jódarabig, majd a végén beleraktam a kockázott műsonkát és a liszttel kevert yofut és még főztem egy kicsit. Vigyázni kell, a végén könnyen odaég! Tálaláskor illik még egy kis yofut pakolni rá.
Szia!
VálaszTörlésBiztosan finom lehetett. Erről a gabonagömböcről már hallottam, de IRL sosem találkoztunk. Egyre kíváncsibb vagyok. :)
Ha rizzsel készítem a székelykáposztát, sokszor nem keverem le, ahogy beleöntöm, csak nagyjából eligazgatom, hogy a folyadék lepje, és főjjön, de ne érjen le a lábas aljáig.
Szerintem ugyanezt megpróbálhatnád a lisztezett szójajoghurral is, valószínűleg működne, és csak a végén keverd át az egészet.
Koszi a tippet, kiprobalom majd. Gabonagombocot itt vettem:
VálaszTörléshttp://herbahaz.hu/
Gabonagömböc nagyon jó ha nem a legjobb amit valaha húspótlóként ettem!!
VálaszTörlésMakkúr
a yofu végülis mi?
VálaszTörlésyofu = szoja joghurt:
VálaszTörléshttp://en.wikipedia.org/wiki/Soy_yogurt
Az Alpro markajut lehet itthon kapni, eleg draga, en Tescoban szoktam venni.