2010. február 25., csütörtök

Vegan csilisbab, avagy chili con soya

Ma utánajártam ennek a chili con akármi témának a neten. Kiindulásnak mindenképp a wikipedia szócikket ajánlom, aztán lehet tovább túrni a netet. A lényeg, hogy attól még, hogy chili, meg bab van benne, ez eredetileg nem mexikói recept, hanem valószínűleg az Amerikába utazó spanyolok találták ki. Persze chili Európában nem volt, szóval a felfedezők nélkül most nem tömnénk magunkba ezt a kaját. Persze rengeteg variáció létezik, egyes elméletek szerint babot például nem is szabad a chili con carne-ba rakni, a kukorica, paradicsom és egyéb adalékok méginkább kérdésesek. A vegan verzió esetében a bab nélküli receptnek nem sok értelme lenne, meg hát a bab király dolog. Lehet csinálni tofuból (chili con tofu, lásd az Antimaniax ide vonatkozó számát), szójagranulátumból, vagy állítólag krumpliból is (?). Egyesek köretet is esznek hozzá, szerintem kenyéren kívül nem illik hozzá semmi. Recept persze van ezer a magyar neten, elég kiborítóak a „koleszos” verziók, miszerint, keverj össze egy kukorica meg egy chilis bab konzervet, nyomj bele kecsapot, meg pirosaranyat, aztán hajrá. Kis keresgélés után találtam rá erre a remek receptre, természetesen a nosalty-n. Már a fotó is sokkal bíztatóbb, mint más cikkeknél, aztán amikor megláttam az összetevők között a kakaót, tudtam, ez lesz az én verzióm. Kicsit módosítottam rajta, de állítom, hogy a kakó+fahéj sokat dobott a végeredményen. Ma szereztem be továbbá a cayenne-i bors nevű csodát, ami a wikipedia szerint nem cayenne-bors, és ráadásul nem is bors, hanem egyfajta chili. Ma is tanultam valamit! Sütőben sütéssel nem szórakoztam, de a lényeget a linkelt receptből vettem. Lássuk:

Vegan csilisbab, avagy chili con soya


Hozzávalók:
1 nagyobb vagy 2 kisebb lilahagyma
1-2 gerezd fokhagyma
fél zacskó szójagranulátum
fél zacskó bab
egy konzerv kukorica
egy paradicsonysűrítmény konzverv (a nagyobb fajta)
kevés zöldpaprika
kevés erőspaprika
olaj
fűszerek (vegeta, só, bors, oregano, chilipor, cayenne-i bors, kakaópor, fahéj)

Idő: a bab főzése miatt kell neki vagy egy óra, két zenét ajánlok hozzá, természetesen az Antimaniax diszkográfiát, meghatározó osztrák zenekarról van szó, továbba a Nihil Baxter 2008-as demóját. Ők állítólag a már korábban ajánlott Surf Nazis Must Die tagjaiból verbuválódtak, stílusra hasonlóak, és szombaton játszanak a Pogo Locoban a 14. OATS feszten. Mindenképp ajánlom az egész fastasfuck blogot, mert elég jó zenék vannak rajta és bár angol nyelvű, egy lelkes magyar srác csinálja/csinálta. Éljen!

A szóját szokás szerint vegetás vízbe, a babot simán vízbe tettem ázni pár órát. A babot felraktam külön főzni, kell neki elég sok idő. A felkockázott hagymát olajon pároltam, megsóztam, aztán rádobtam lével együtt a szóját. Mehet rá a darabolt fokhagyma és minden fűszer, bors, oregano érzéssel, chili és cayenne-i bors csak ésszel, aztán jön az izgalmas rész, én egy-egy kiskanál kakaót és fahéjat raktam bele. Kóstolni még nem nagyon érdemes, majd később, aztán lehet adagolni még bármit, ami hiányzik. Belekevertem a kevés vízzel higított paradicsomkonzervet, raktam bele kevés zöld- és csípőspaprikát apróra vágva, aztán kikanalaztam a levéből a babot és úgy pakoltam a szójára. Az összes főzőlé már túl sok lett volna, de lehet belőle adagolni keveset, ha szükséges. Amikor már jó az egész állaga, mehet bele a kukorica. Nem raktam bele egy egész konzervvel, mert ócska Pennymarketes volt csak, meg amúgy is sok lett volna. Kis kavargatás, fűszerezés, ha még kell, aztán kész. Elég király lett!

8 megjegyzés:

  1. Jól néz ki a kaja, kipróbálom.
    A "fél zsacskó bab" mit takar? 250 g?

    Nyilván csak elírás, de jót nevettem rajta. Nagymamám szokta volt így mondani a zacskót.

    VálaszTörlés
  2. Tenyleg eliras volt, koszi, javitom. Szerintem fel kilos lehetett a zsak, nem neztem meg, szoval negyed kilo jo lesz valoszinuleg.

    VálaszTörlés
  3. A babfőzőlé helyett még jobb, ha barna sört raksz bele, egy fél üveg elég, de minél töményebb, annál jobb. És lehet keserű csoki is a kakaó helyett!

    VálaszTörlés
  4. Koszi legkozelebb kiprobalom.

    VálaszTörlés
  5. Ez baromi jó kaja, köszi a receptet. Ódzkodtam a szójagranulátumtól, de így nagyon jó volt. Kétszer annyit csináltam, mint te...három napig ettem:) Másnapra elmúlt az a csípősség, ami első nap megizzasztott.

    Nem nyomkodtam ki a vizet, így talán egy picit szottyos volt. Lehet hogy sokáig áztattam...

    VálaszTörlés
  6. Az utosó két mondat a szójára értendő...

    VálaszTörlés
  7. hopp, ezt lehet én is megmahinálom

    VálaszTörlés
  8. Ma este is ezt készítek...:)

    VálaszTörlés