2010. május 19., szerda

Mit kenjek a kenyérre? 10. - Vöröslencse pástétom

Örömmel jelentem, itt a zöldség- és gyümölcs-szezon! Nyomassa mindenki ezerrel a friss, idei zöldségeket, lehet kétpofára zabálni az epret és hamarosan a többi hazai gyümölcsöt is. Vége a konzervek uralmának! A mai receptet egy az egyben egyik kedvec receptes oldalamról, a malac nem ebédről nyúltam. A vöröslencsét eddig csak humusz készítésere használtam, most ez lett a kenyérre kenhető cucc alapja. Tegnap vettem friss, új répát és zellert, már az illatuk is remek volt, ajánlom mindenkinek. Nyilván olcsóbb venni tavalyi holland vagy kínai vagy ki tudja, milyen alapanyagokat, de akkor is ennek van igazán íze. Az eredeti recepttől alig tértem el, fotózni meg nem tudok úgy, mint a szerző, szóval itt nem lesz kép.

Vöröslencse pástétom

Hozzávalók:
2 kis idei sárgarépa
2 kis idei fehérrépa + petrezselyem
fél kis idei zeller + zellerlevél
20-30 dkg vöröslencse
néhány gerezd fokhagyma
1 kis fej hagyma
olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili, oregano, bazsalikom, ...)

Idő: fél óra kb., hallgassunk Celeste-t, holnap játszanak a Pogo Loco-ban, ott meg is lehet venni a lemezeiket. Járjatok koncertekre, támogassátok az underground bulikat, mert lassan meghal az egész!

A zöldségeket megpucoltam, a répákat csak kicsit kapargatni kellett, olyan zsengék voltak. A hagymát felkockáztam, olajra dobtam, kicsit megsóztam, majd hamarosan rádobtam az ugyancsak apróra vágott répákat és zellert. Kevés vízzel pároltam ezt, majd érkezett az átmosott lencse. Ezt a fajtát szerencsére nem kell áztatni, további vízzel mehet a zöldségekre. Fűszereztem borssal, chilivel, oreganoval, bazsalikommal, majd a petrezselymet és zellerlevelet apróra vágva hozzákevertem az egészhez. Szuper illata van ezeknek a zöld leveleknek, amikor ilyen szép frissek. Dobtam még bele felvágott fokhagymát és egy friss, feldarabolt paradicsomot is. Igyekeztem szétfőzni a hozzávalókat, párszor a vizet is pótoltam. A végén érdemes elfőzni a vizet, hogy jó sűrű legyen. Hagytam kihűlni egy kicsit az egészet, majd turmixoltam kevés olivaolajjal. Az eredmény elég zöld lett (és persze kurva sok), nem pirosas. Mondjuk nem is értem a malacos krém hogy lehet ennyire vörös, a lencse főzve teljesen barna lesz... Az íz a lényeg, talán ez az eddigi legjobb "Mit kenjek" recept, zseniális lett az eredmény. Ezt már simán odaadnám egy húsevőnek, hogy válasszon, ez, vagy a Tesco májkrém. Azt hiszem, nyernék.

6 megjegyzés:

  1. úgy lett szép színe, hogy raktam bele egy egész paradicsom konzervet:)

    VálaszTörlés
  2. Hello. Bocsi, nemnagyon ide vág, de láttam fórumon hogy a Food inc-t keresik az emberek, és mivel nemtudok regisztrálni, nem birok beirni. itt megnézhető online magyar felirattal: http://t1115felirat.neobase.hu/content/food-inc . Érdemes megnézni a többi videot is, pl a jesus camp gecidurva.üdv

    VálaszTörlés
  3. Koszi. Ha dobsz egy mailt, regisztrallak a forumra.

    VálaszTörlés
  4. nem igazán találam más helyet ahova küldhetném, majd max kilesz törölve később innen
    straight_to_your_face@windowslive.com
    köszi

    VálaszTörlés
  5. én is elkészítettem. fél adagnyit. de így is jut az egész Damjanich utcai ovinak:D nem mondtad, hogy ez ilyen nagy családos adag.

    VálaszTörlés
  6. Odairtam, hogy "kurva sok" - ez eleg egyertelmu, nem? :)

    VálaszTörlés