2010. augusztus 1., vasárnap

Vendégblogger - Meggyes, gesztenyés vegan torta

Nem tudom, illik-e Nórát vendégbloggernek hívni, de hát ez van... Át is adom a szót...

Meggyes, gesztenyés vegan torta
(avagy, hogyan kedveskedjünk egy vérbeli punk chefnek)


Elhatároztam, hogy készítek valami finomat ennek a „punknak a konyhában”, mert ő éppen az ivás és partizás frontján teljesít fontos szolgálatot.
Mostanában úgy is szinte mindig az ő konyhájában lopom a napot, Vele és a bringákkal.
Remélem ízleni fog Neki...

Hozzávalók a piskótához:

2 csésze liszt
1 csésze búzakorpa, búzacsíra és búzadara keverék 1: 1: 1 arányban
1 csipet só
1 csésze cukor (jobb, ha barna cukor, vagy valami egészséges fajta)
2 teáskanál szódabikarbóna
3 evőkanál kakaópor
2 evőkanál ecet (igen tudom, de a vegan piskóta kicsit furi)
10 evőkanál olaj
2 teáskanál vanília kivonat (vagy aroma)
2 csésze szójatej

Idő: egy óránál nem több, én Intro5pectet hallgattam közben.

A szójatejet és vanília kivonatot külön, a korpás, csírás, darás lisztet és a többi hozzávalót összekevered, majd hozzáadod a vaníliás szójatejet, összedolgozod. A kapott masszát pedig egy vegan margarinnal kikent tortaformába öntöd, 180 fokra előmelegített sütőben pedig 45 percig sütöd. A tészta meg fog emelkedni, de nyugi nem jön ki a formából, 45 perc után szúrj bele egy villát, ha nem ragad rá tészta, akkor már jó. Én általában az utolsó 10 percben légkeverősre állítom a sütőt, hogy a tészta rendesen megsüljön, majd hagyom kihűlni, csak utána vágom ketté.


A krém:

1 üveg meggybefőtt
2-3 dl szójatej
6 evőkanál kukoricakeményítő
4 evőkanál cukor
vanília kivonat
a befőtt leve kb. 3 dl

A meggylevet meg a szójatejet kevergeted, majd a háromnegyededét felteszed közepes fokra melegedni a vanília kivonattal. A többi folyadékot pedig kikevered a többi hozzávalóval, persze csomómentesen. Aztán visszaöntöd a többihez és kevergeted, amíg kellően be nem sűrűsödik, akkor hozzáadod a meggyeket is.



A torta máza:

15 dkg gesztenye massza (valami jobb félét vegyél)
1/2 dl szójatej, amivel kikevered, hogy kenhető legyen

Díszítés:

Sajnos csak akkor jöttem rá, hogy mi a tuti megoldás, amikor már végeztem a tortámmal, de megosztom veletek a felfedezésemet.
A tortaformát körberajzolod a sütögetés előtt, egy sima papírra, amibe aztán körömollóval mintákat vágsz. Legegyszerűbb, ha a hagyományos félbehajtós, szimmetrikus forma technikát alkalmazod. Ha kész van a stencil minta, akkor jöhet a street art konyhai alkalmazása. Miután felapplikáltad a mázat a tortára, szépen ráteszed a lapot, úgy hogy illeszkedjen. Rendesen tapadjon rá a mázra, mert akkor lesz igazán jó a forma szegélye. Ha rajta van, akkor meg kell szórni finoman, szitázva egy kis kakaóval, ha kész vagy, akkor lefújod a maradékot, és óvatosan lehúzod a mintát a tortáról.


Biztos szebb lesz a tietek, mint az enyém, hajrá!
Nóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése