2010. április 13., kedd

Vendégblogger - Rakott tészta zöldséggel

Ma Benedek mesél a kedves olvasóknak főzős élményeiről. Ha másnak is van kedve, küldjön bátran receptet, aztán ha jó, berakom ide. Innentől Benedeké a szó...

Már rég ígértem Dannak ezt a receptet, de sokáig a konyhát csinálták, meg melóztam, zenéltem, ezért valahogy nem került sor rá. Koncert előtt ZsTvel és egy helyes (!) angol csajjal jót lakmároztunk belőle. Eléggé jó, gyorsan elkészíthető, egyszerű és szabadon lehet variálni a bele kerülő cuccokkal – mindenkinek ajánlom!

Rakott tészta zöldséggel


Kell hozzá:
-tészta (ha valaki vegan, akkor lehet durumtésztát kapni.)
-zöldségek (gyakorlatilag bármi, paprika, paradicsom, kukoricakonzerv, retek, bab, kukorica, stb.)
-1 nagy hagyma
-fűszerek (só, bors, fokhagymakrém, hagymakrém, csípős paprika, stb.)
-tejföl (aki vegan, az megveheti az ennek megfelelő vegan terméket)
-tojás (ezt ki lehet hagyni)
-sajt (ennek is van vegan változata)
-olaj
-étkezési keményítő

Na, a lényeg: fogunk valamilyen tésztát és megfőzzük sós vízben egy pici olajjal. Én spenótos olasz széles metélt tésztát használtam, de jó a penne vagy kockatészta esetleg spagetti tészta is. Miközben a tészta fő, megtisztítjuk a hagymát és karikákra vágjuk. Felszabdaljuk/aprítjuk a többi zöldséget, illetve kinyitjuk a konzerveket is, én uborkát, retket, paprikát, olajbogyót találtam itthon. Egy pici olajat melegítünk és beleszórjuk a hagymát, majd a többieket is. Kicsit meg sütögetjük a dolgot. Ha ez kész, akkor fogunk egy jó nagy bögrét és beleütünk 3 tojást, egy púposkanál keményítőt, bőkezűen megfűszerezzük (ízlés szerint) én raktam bele mustárt is, aztán felverjük az egészet és pakolunk hozzá tejfölt. Ha kész a tészta és a sütögetés is megvan, belerakjuk egy tűzálló üvegtálba az egészet. Ezt kétféleképpen lehet, vagy rétegesen belepakoljuk a dolgokat, vagy csak úgy össze vissza és a végén megkeverjük. Aki vegan, az persze a tojást simán kihagyhatja. A végén sajtot reszeltem a tetejére aztán beraktam az előmelegített sütőbe, ahol 180-200 fokon megsütöttem.

Kb. bő fél óra – 40 perc körüli idő alatt kész a téma, nem figyeltem, mert vendégeim voltak. Közben az Endpoint „After Taste” lemezét hallgattuk, ami egy egészen elképesztő dallamos cucc a 90-es évek legelejéről. Sokan az emó előfutáraként tartják számon, oda kell figyelni rá, hogy lejöjjön a zene, de NAGYON megéri. A kitörő érzelmektől amúgy is jobban esik a magunk készítette zöldséges kaja! A többiek nem bírták megvárni, amíg lefényképezem és megbontották a produkciót, ezért lett ilyen a kép, de nagyon finom és jól is néz ki!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése