2010. március 16., kedd

Spenótos gnocchi

Ma estére egy gyors egyszerű kaját akartam összedobni. Nem jött össze, mivel nem találtam előregyártott gnocchi-t a bevásárlóközpontban. Hazaérve úgy döntöttem, akkor gyártok házilag. Recept persze van bőven a neten, itt egy elég király, képsorozat is van hozzá. A szósz legalább mirelitből készült, de hamarosan átállok a nyers spenótra. Felhasználási javaslatnak itt van párszáz spenótos recept, elég király oldal, bár vannak nem vegetáriánus receptek is rajta. A most következő leírás az én elkészítési módomat írja le, eltér az eredetitől!

Spenótos gnocchi


Hozzávalók:
1 doboz mirelit spenót (450 g)
1 dl szójatejszín
sok fokhagyma (nyers+krém)
fél kg krumpli
valamennyi liszt (búza + rozs)
fűszerek (só, bors)
olivaolaj

Idő: elég macerás, úgy 2 órát el lehet baromkodni vele, ha még mosogat is utána az ember. Aláfestő zenének 2007 nyarának legjobb lemezét, Tim Armstrong szólóalbumát ajánlom, hiszem holnap itt a tavasz, éljen!

A krumplit felraktam főni, majd kevés vízzel felolvasztottam a fagyott spenótkockát. Olvadás után szórtam bele apróra vágott fokhagymát bőven meg fokhagymakrémet is raktam bele, aztán jöhet a só és a bors, izlés szerint. A végén kevertem bele szójatejszínt, így kész is a szósz, persze lehet még sok minden mást is rakni bele, de most inkább a gnocchira koncentráltam.

A krumplit megpucoltam, majd villával összetörtem, mert nem volt más céleszközöm. Ettől maradt pár nagyobb darab benne, de ez van. Megsóztam, majd liszttel kevertem, kevés olivaolajat is raktam bele. Búzadara nem volt itthon, szóval helyette rozslisztet használtam, ettől lett a megszokottnál barnább az eredmény. Amikor már jó állagú lett, a fent leírtak szerint kis darabokra vágtam és villával bordáztam a darabokat. Sós vízben pár perc alatt megfő, nem érdemes a víz tetején hagyni, mert gyorsan szétfő. Kevés olivaolajjal meglocsolt üvegtálba pakoltam az eredményt, kb. 4 körben főtt meg nekem az összes. A spenótos szósz mehet a tetejére, plusz reszelt sajt helyett megint a sörélesztőpehely, kezdek rászokni.

1 megjegyzés:

  1. bár ez úgy néz ki, mint egy halomba rakott kotlós-fos, de tuti felzabálnám. én mondjuk azt a kevés olivával meglocsolt üvegtálat még kicsit beraktam volna a sütőbe, rá a spenótos szósz és valami jó olvadékony matéria (sajtféleség) a tetejére (pl. lehel csarnokban például lehet kapni házitejet, ha jól emlékszem és ha nagymenő vagy, akkor abból akár sajtot is készíthetsz). spenót receptek blogon meg zokogtam, milyen gyönyörű már. spenótos tofulevesre rámegyek szerintem a közeljövőben. kösz a linket!

    VálaszTörlés