2010. március 29., hétfő

Töltött padlizsán

Most, hogy újra van áram a konyhában, végre nekiállhattam magamnak gyártani a holnapi ebédet. Vettem padlizsánt, meg volt még otthon pár dolog, szóval a töltött padlizsánra esett a választás. A neten van recept ezernyi, általában nem épp húsmentesek, de azért megoldottam. Ez csak egy alternatíva, kb. bármivel lehet tölteni, tuti jó lesz.

Töltött padlizsán


Hozzávalók:
egy padlizsán
egy marék rizs
néhány gomba
egy hagyma
egy csomag újhagyma
olaj
fűszerek (só, bors, majoranna, petrezselyem, szójaszósz, stb.)

Idő: összerakni mondjuk fél óra, aztán a sütés még egy. Tartsunk pop-napot, hallgassunk oldschool Green Day-t! Ezt a lemezt akkor vették fel, amikor még nem stadionokban játszottak és még jó arcok voltak.

A rizst kevés olajon megpirítottam, majd vízzel felöntve megfőztem. Sózni nem árt. A padlizsánt félbevágtam, megsóztam, kicsit hagytam állni, majd lemostam a sót és kivágtam a belét kanállal. A hagymát kis kockákra vágtam, majd olajon megpirítottam. Ráhajítottam az apróra vágott padlizsánbelet, az ugyancsak felvágott gombát. Az újhagymának csak a szép hosszú zöld végét használtam fel, azzal amúgy se nagyon tudtam volna mit kezdeni, a fehér része frissen fogyasztandó. A zöld hagymát tehát felkarikáztam és a többi cucchoz kevertem. Fűszernek mehet bele bors, majoranna, szójaszósz, meg ami tetszik. Pár percig pároltam ezt így, majd belekeverem a rizst és dobtam bele egy kis petrezselymet. Amikor jó a töltelék, lehet visszapakolni a padlizsánba. Szép púposra meg lehet pakolni, csak ügyeskedni kell. A tetejére mehet bármi, amit szeret az ember, én megint sörélesztőpelyhet nyomattam rá, mert az volt itthon. Sütni lehet simán egy órát, nekem már bennvan egy ideje és elég jó illatok terjengenek…

3 megjegyzés: