2011. január 19., szerda

Vöröslencsés óriáskagyló répás hajdinával

Ma Nórával a régóta a polcon várakozó óriáskagylótésztát használtuk fel. Forrásként megint a malac nem ebéd blog szolgált.

Vöröslencsés óráskagyló répás hajdinával


Hozzávalók:
egy zacskó óriáskagylótészta (durum)
egy marék vöröslencse
néhány répa
egy sűrített paradicsom konzerv
egy marék hajdina
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
kevés cukor
fűszerek (só, bors, oregánó, bazsalikom, vegeta, chili, stb.)

Idő: egy óra legalább kell, főzéshez ma Scrapy-t hallgattunk

A kagylók töltelékével kezdtük, olajra dobtuk a kockázott hagymát (csak az egyik hagymát) illetve a fokhagymát, majd erre ment a reszelt répa (néhány szál elég lesz) és idővel a megmosott lencse, a paradicsom és víz, hogy ellepje. Ezt a cuccot addig főztük, amíg jó sűrű nem lett. Persze fűszerezni sem árt, só, bors, chili és a zöldfűszerek kötelezőek (plusz egy kis cukor, ahogy a malac-blog írja). A kagylókat megtöltöttük a cuccal, párosával összetapasztottuk őket és üvegtálba pakoltuk. A maradék tölteléket vízzel higítva a kagylókra kell önteni, ugyanis a tészta a sütőben nem fő, hanem a maradék töltelék levében párolódik meg. Érdemes kis lángon sütni, mert akkor biztosan nem marad ropogós a tészta.


Átveszem a szót, mert Dani mar teljesen elfáradt mára.

Hajdina köret, a töltött kagylók mellé:
A másik fej hagymát apróra felvágva megpirítjuk, majd amikor már kellően megüvegesedett, akkor mellé törünk legalább egy gerezd fokhagymát is. Maradt még pár szál répa felhasználatlanul a kagylóstöltelék után, ergo a hajdina répás lett. Tehát a répákat karikára vágva szintén megpirítjuk (de csak egy picit). A hajdinát meg kell mosni mielőtt dolgozunk vele. A hajdina főzésnél az 1:3 arányt kell alkalmazni a víz javára, kicsit piríthatunk rajta mielőtt felöntjuk.
25 percig kell közepes tűzön főzni ezt a fajta köretet (de egyébként mi ez? termés? búzaféle?). Ja és ne hagyd odaégni, nekünk sikerült.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése