2010. december 5., vasárnap

Bableves

A téli időre való tekintettel a mai menü babgulyás volt. Forraltbort ittunk előtte, erről külön bejegyzés várható Nórától. Az alapanyagokat piacon szereztem be, mert úgy az igazi.

Bableves


Hozzávalók:
néhány sárgarépa
néhány fehérrépa
egy zeller
egy nagyobb és egy kisebb vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
két marék bab
egy leveskocka (opcionális)
egy csomag szójakocka
petrezselyem, zellerlevél
kevés liszt
kevés ecet
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, babérlevél, köménymag, chili, vegeta, gulyáskrém, stb.)

Idő: legalább egy óra, ajánlom hozzá a Peter and the Test Tube Babies legparasztabb albumát, a Loud Blaring Punk Rock LP-t.

A szójakockákat vegetás vízbe, a babot mosás után tiszta vízbe áztattuk pár órára. A nagyobb hagymát felkockázva olajon megpirítottuk, tűzről lehúzva sóztuk és jó sok paprikát szórtunk rá. Tört fokhagymával ízesítettük. Mehet vissza a tűzre a szójával, ebből lehet pörköltet csinálni, majd jöhet a bab vízzel. A zöldségeket megpucoltuk és feldaraboltuk, majd a már forró leveshez öntöttük. A különböző hozzávalók főzési idejével érdemes számolni, bár egyik se tud nagyon szétfőni. Jöhet a fűszerezés ízlés szerint, raktunk bele babérlevelet, köménymagot, egy leveskockát (tudom, csalás), chilipaprikát, gulyáskrémet. Ez főhet jódarabig, a végén kell rántást rakni bele. Kevés olajon a kis hagymát és egy gerezd fokhagymát pirítottunk, majd tűzről lehúzva paprikát és borsot szórtunk bele. Liszttel összekevertük, kicsit pirítottuk, majd a csomósodást elkerülendő kevés levessel higítottuk. Az eredményt a fazékba öntöttük. Ez után már csak várni kell, hogy minden puhára főjön, korrektív fűszerezés még lehetséges. Kenyérrel finom, kevés eccettel érdemes ízesíteni.

Van, aki rak bele krumplit vagy csipetkét, de mi most nem.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése