Ez a századik bejegyzés, éljen! A múlt hét végén brokkolis cuccokat csináltunk. A fotó nem túl gusztusos, de a kaja jó volt. A két receptre együtt elég egy óra, a hozzávaló zene elég egyértelmű, az új Social Distortion most kötelező.
Brokkolis tészta
Hozzávalók:
tetszőleges mennyiségű brokkoli virága
egy hagyma
néhány gerezd fokhagyma
egy dl szójatejszín
egy kanál liszt
akármilyen durumtészta
fűszerek (só, bors, fehérbors, szerecsendió)
Elég egyszerű a dolog, a brokkoli virágait levagdostuk, jól megmostuk, majd az olajon párolt hagymára dobtuk. Mehet bele fokhagyma, só, bors, fehérbors, szerecsendió és persze víz, hogy megfőjön a cucc. Nem kell neki sok idő. Raktunk bele kevés lisztet, hogy sűrűbb legyen az egész és kevés szójatejszínt öntöttünk még hozzá. Durumtésztával király.
Mit kenjek a kenyérre? 14. - Brokkolikrém
Hozzávalók
tetszőleges mennyiségű brokkoli lába
egy hagyma
néhány gerezd fokhagyma
citromlé
olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili)
A brokkoli lábából krém lett, a korábbi krémreceptekhez hasonlóan. A lábakat mosás után pucolni kell, ha nagyon kemények, aztán feldarabolni. Hagyma és fokhagyma az olajra, aztán a brokkoli és kevés víz. Fűszernek só, bors, chili, esetleg egyéb is. Amikor megfőtt a cucc és a víz nagy része is elfőtt, mehet a turmixolás (érdemes megvárni, amíg kicsit kihűl). A pépbe szokás szerint kevertem olivaolajat és most egy kis citromlé is került bele.
2011. január 30., vasárnap
2011. január 19., szerda
Vöröslencsés óriáskagyló répás hajdinával
Ma Nórával a régóta a polcon várakozó óriáskagylótésztát használtuk fel. Forrásként megint a malac nem ebéd blog szolgált.
Vöröslencsés óráskagyló répás hajdinával
Hozzávalók:
egy zacskó óriáskagylótészta (durum)
egy marék vöröslencse
néhány répa
egy sűrített paradicsom konzerv
egy marék hajdina
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
kevés cukor
fűszerek (só, bors, oregánó, bazsalikom, vegeta, chili, stb.)
Idő: egy óra legalább kell, főzéshez ma Scrapy-t hallgattunk
A kagylók töltelékével kezdtük, olajra dobtuk a kockázott hagymát (csak az egyik hagymát) illetve a fokhagymát, majd erre ment a reszelt répa (néhány szál elég lesz) és idővel a megmosott lencse, a paradicsom és víz, hogy ellepje. Ezt a cuccot addig főztük, amíg jó sűrű nem lett. Persze fűszerezni sem árt, só, bors, chili és a zöldfűszerek kötelezőek (plusz egy kis cukor, ahogy a malac-blog írja). A kagylókat megtöltöttük a cuccal, párosával összetapasztottuk őket és üvegtálba pakoltuk. A maradék tölteléket vízzel higítva a kagylókra kell önteni, ugyanis a tészta a sütőben nem fő, hanem a maradék töltelék levében párolódik meg. Érdemes kis lángon sütni, mert akkor biztosan nem marad ropogós a tészta.
Átveszem a szót, mert Dani mar teljesen elfáradt mára.
Hajdina köret, a töltött kagylók mellé:
A másik fej hagymát apróra felvágva megpirítjuk, majd amikor már kellően megüvegesedett, akkor mellé törünk legalább egy gerezd fokhagymát is. Maradt még pár szál répa felhasználatlanul a kagylóstöltelék után, ergo a hajdina répás lett. Tehát a répákat karikára vágva szintén megpirítjuk (de csak egy picit). A hajdinát meg kell mosni mielőtt dolgozunk vele. A hajdina főzésnél az 1:3 arányt kell alkalmazni a víz javára, kicsit piríthatunk rajta mielőtt felöntjuk.
25 percig kell közepes tűzön főzni ezt a fajta köretet (de egyébként mi ez? termés? búzaféle?). Ja és ne hagyd odaégni, nekünk sikerült.
Vöröslencsés óráskagyló répás hajdinával
Hozzávalók:
egy zacskó óriáskagylótészta (durum)
egy marék vöröslencse
néhány répa
egy sűrített paradicsom konzerv
egy marék hajdina
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
kevés cukor
fűszerek (só, bors, oregánó, bazsalikom, vegeta, chili, stb.)
Idő: egy óra legalább kell, főzéshez ma Scrapy-t hallgattunk
A kagylók töltelékével kezdtük, olajra dobtuk a kockázott hagymát (csak az egyik hagymát) illetve a fokhagymát, majd erre ment a reszelt répa (néhány szál elég lesz) és idővel a megmosott lencse, a paradicsom és víz, hogy ellepje. Ezt a cuccot addig főztük, amíg jó sűrű nem lett. Persze fűszerezni sem árt, só, bors, chili és a zöldfűszerek kötelezőek (plusz egy kis cukor, ahogy a malac-blog írja). A kagylókat megtöltöttük a cuccal, párosával összetapasztottuk őket és üvegtálba pakoltuk. A maradék tölteléket vízzel higítva a kagylókra kell önteni, ugyanis a tészta a sütőben nem fő, hanem a maradék töltelék levében párolódik meg. Érdemes kis lángon sütni, mert akkor biztosan nem marad ropogós a tészta.
Átveszem a szót, mert Dani mar teljesen elfáradt mára.
Hajdina köret, a töltött kagylók mellé:
A másik fej hagymát apróra felvágva megpirítjuk, majd amikor már kellően megüvegesedett, akkor mellé törünk legalább egy gerezd fokhagymát is. Maradt még pár szál répa felhasználatlanul a kagylóstöltelék után, ergo a hajdina répás lett. Tehát a répákat karikára vágva szintén megpirítjuk (de csak egy picit). A hajdinát meg kell mosni mielőtt dolgozunk vele. A hajdina főzésnél az 1:3 arányt kell alkalmazni a víz javára, kicsit piríthatunk rajta mielőtt felöntjuk.
25 percig kell közepes tűzön főzni ezt a fajta köretet (de egyébként mi ez? termés? búzaféle?). Ja és ne hagyd odaégni, nekünk sikerült.
Labels:
hajdina,
kagylótészta,
répa,
vöröslencse
2011. január 5., szerda
Rakott káposzta
Ma egy fél fej maradék lilakáposztát kellett elhasználnom, ezért készült rakott káposzta. A receptnek semmi köze a hagyományos, savanyúkáposztát felhasználó verzióhoz, igazából fejből és pár netes recept alapján készült, semmi trükk nincs benne. Hasonlít a dolog egy korábbi rakott tök verzióhoz.
Rakott káposzta
ott a bringám a háttérben!
Hozzávalók:
fél fej káposzta
3-4 krumpli
egy csomag szójagranulátum (pl. Haas)
egy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
marék rizs
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, vegeta, chilipor, stb.)
Idő: egy óra bizos kell rá, plusz a sütés, zenei ajánlatom a főzéshez ma a Random Chords első EP-je, a myspace-ükön hallgatható, de CD-n még jobb.
A krumplikat megfőztem, megpucoltam. A káposztát levelekre bontottam, sós vízben félpuhára főztem. A hagymát felvágtam, olajban pirítottam, rádobtam a fokhagymát, majd tűzről lehúzva a pirospaprikát. A vegetás vízbe áztatott szója következett, igyekeztem elfőzni a vizet és kicsit megpirítani. Fűszereztem (só, bors, chili, tetszőleges egyéb), majd amikor már ízre jó volt, hozzákevertem a korábban megfőzött rizst. Ha kész vannak a hozzávalók, csak rétegezni kell. Nálam így nézett ki: olajozott tepsibe krumpli, szójás cucc, káposzta, szójás cucc, káposzta, krumpli. Aki akar, még tehet valamit a tetejére, nekem most nem volt semmi.
Rakott káposzta
Hozzávalók:
fél fej káposzta
3-4 krumpli
egy csomag szójagranulátum (pl. Haas)
egy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
marék rizs
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, vegeta, chilipor, stb.)
Idő: egy óra bizos kell rá, plusz a sütés, zenei ajánlatom a főzéshez ma a Random Chords első EP-je, a myspace-ükön hallgatható, de CD-n még jobb.
A krumplikat megfőztem, megpucoltam. A káposztát levelekre bontottam, sós vízben félpuhára főztem. A hagymát felvágtam, olajban pirítottam, rádobtam a fokhagymát, majd tűzről lehúzva a pirospaprikát. A vegetás vízbe áztatott szója következett, igyekeztem elfőzni a vizet és kicsit megpirítani. Fűszereztem (só, bors, chili, tetszőleges egyéb), majd amikor már ízre jó volt, hozzákevertem a korábban megfőzött rizst. Ha kész vannak a hozzávalók, csak rétegezni kell. Nálam így nézett ki: olajozott tepsibe krumpli, szójás cucc, káposzta, szójás cucc, káposzta, krumpli. Aki akar, még tehet valamit a tetejére, nekem most nem volt semmi.
2011. január 4., kedd
Mit kenjek a kenyérre? 13. – Zöldborsókrém
Fura, hogy eddig pont borsóból nem csináltam krémet, pedig az egyik kedvenc zöldségem. Az előállítás semmiben nem különbözik a kukoricakrémtől, csak a fűszerezés módosult kicsit.
Zöldborsókrém
Hozzávalók:
zöldborsó (télen mirelit, tetszőleges mennyiségben)
egy fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj, olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili, köménymag, petrezselyem, szójaszósz, stb.)
Idő: Pár perc alatt kész, pont lepörög az Icaros első demója, myspace-ről hallgatható
A hagymát és a fokhagymát felvágtam, meleg olajba dobtam, megsóztam, aztán rászórtam a mirelit borsót. Fűszereztem minden jóval (lásd hozzávalók), majd pár perc után levettem a tűzről, kicsit hagytam hűlni, majd turmixoltam víz és olivaolaj hozzáadásával. Már melegen kenhető a kenyérre, nagyon finom!
Zöldborsókrém
Hozzávalók:
zöldborsó (télen mirelit, tetszőleges mennyiségben)
egy fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj, olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili, köménymag, petrezselyem, szójaszósz, stb.)
Idő: Pár perc alatt kész, pont lepörög az Icaros első demója, myspace-ről hallgatható
A hagymát és a fokhagymát felvágtam, meleg olajba dobtam, megsóztam, aztán rászórtam a mirelit borsót. Fűszereztem minden jóval (lásd hozzávalók), majd pár perc után levettem a tűzről, kicsit hagytam hűlni, majd turmixoltam víz és olivaolaj hozzáadásával. Már melegen kenhető a kenyérre, nagyon finom!
Labels:
borsó,
mit kenjek a kenyérre
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)