2011. január 30., vasárnap

Brokkolis tészta és brokkolikrém

Ez a századik bejegyzés, éljen! A múlt hét végén brokkolis cuccokat csináltunk. A fotó nem túl gusztusos, de a kaja jó volt. A két receptre együtt elég egy óra, a hozzávaló zene elég egyértelmű, az új Social Distortion most kötelező.

Brokkolis tészta


Hozzávalók:
tetszőleges mennyiségű brokkoli virága
egy hagyma
néhány gerezd fokhagyma
egy dl szójatejszín
egy kanál liszt
akármilyen durumtészta
fűszerek (só, bors, fehérbors, szerecsendió)

Elég egyszerű a dolog, a brokkoli virágait levagdostuk, jól megmostuk, majd az olajon párolt hagymára dobtuk. Mehet bele fokhagyma, só, bors, fehérbors, szerecsendió és persze víz, hogy megfőjön a cucc. Nem kell neki sok idő. Raktunk bele kevés lisztet, hogy sűrűbb legyen az egész és kevés szójatejszínt öntöttünk még hozzá. Durumtésztával király.


Mit kenjek a kenyérre? 14. - Brokkolikrém

Hozzávalók
tetszőleges mennyiségű brokkoli lába
egy hagyma
néhány gerezd fokhagyma
citromlé
olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili)

A brokkoli lábából krém lett, a korábbi krémreceptekhez hasonlóan. A lábakat mosás után pucolni kell, ha nagyon kemények, aztán feldarabolni. Hagyma és fokhagyma az olajra, aztán a brokkoli és kevés víz. Fűszernek só, bors, chili, esetleg egyéb is. Amikor megfőtt a cucc és a víz nagy része is elfőtt, mehet a turmixolás (érdemes megvárni, amíg kicsit kihűl). A pépbe szokás szerint kevertem olivaolajat és most egy kis citromlé is került bele.

2011. január 19., szerda

Vöröslencsés óriáskagyló répás hajdinával

Ma Nórával a régóta a polcon várakozó óriáskagylótésztát használtuk fel. Forrásként megint a malac nem ebéd blog szolgált.

Vöröslencsés óráskagyló répás hajdinával


Hozzávalók:
egy zacskó óriáskagylótészta (durum)
egy marék vöröslencse
néhány répa
egy sűrített paradicsom konzerv
egy marék hajdina
2 hagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj
kevés cukor
fűszerek (só, bors, oregánó, bazsalikom, vegeta, chili, stb.)

Idő: egy óra legalább kell, főzéshez ma Scrapy-t hallgattunk

A kagylók töltelékével kezdtük, olajra dobtuk a kockázott hagymát (csak az egyik hagymát) illetve a fokhagymát, majd erre ment a reszelt répa (néhány szál elég lesz) és idővel a megmosott lencse, a paradicsom és víz, hogy ellepje. Ezt a cuccot addig főztük, amíg jó sűrű nem lett. Persze fűszerezni sem árt, só, bors, chili és a zöldfűszerek kötelezőek (plusz egy kis cukor, ahogy a malac-blog írja). A kagylókat megtöltöttük a cuccal, párosával összetapasztottuk őket és üvegtálba pakoltuk. A maradék tölteléket vízzel higítva a kagylókra kell önteni, ugyanis a tészta a sütőben nem fő, hanem a maradék töltelék levében párolódik meg. Érdemes kis lángon sütni, mert akkor biztosan nem marad ropogós a tészta.


Átveszem a szót, mert Dani mar teljesen elfáradt mára.

Hajdina köret, a töltött kagylók mellé:
A másik fej hagymát apróra felvágva megpirítjuk, majd amikor már kellően megüvegesedett, akkor mellé törünk legalább egy gerezd fokhagymát is. Maradt még pár szál répa felhasználatlanul a kagylóstöltelék után, ergo a hajdina répás lett. Tehát a répákat karikára vágva szintén megpirítjuk (de csak egy picit). A hajdinát meg kell mosni mielőtt dolgozunk vele. A hajdina főzésnél az 1:3 arányt kell alkalmazni a víz javára, kicsit piríthatunk rajta mielőtt felöntjuk.
25 percig kell közepes tűzön főzni ezt a fajta köretet (de egyébként mi ez? termés? búzaféle?). Ja és ne hagyd odaégni, nekünk sikerült.

2011. január 5., szerda

Rakott káposzta

Ma egy fél fej maradék lilakáposztát kellett elhasználnom, ezért készült rakott káposzta. A receptnek semmi köze a hagyományos, savanyúkáposztát felhasználó verzióhoz, igazából fejből és pár netes recept alapján készült, semmi trükk nincs benne. Hasonlít a dolog egy korábbi rakott tök verzióhoz.

Rakott káposzta

ott a bringám a háttérben!

Hozzávalók:
fél fej káposzta
3-4 krumpli
egy csomag szójagranulátum (pl. Haas)
egy fej hagyma
néhány gerezd fokhagyma
marék rizs
olaj
fűszerek (só, bors, pirospaprika, vegeta, chilipor, stb.)

Idő: egy óra bizos kell rá, plusz a sütés, zenei ajánlatom a főzéshez ma a Random Chords első EP-je, a myspace-ükön hallgatható, de CD-n még jobb.

A krumplikat megfőztem, megpucoltam. A káposztát levelekre bontottam, sós vízben félpuhára főztem. A hagymát felvágtam, olajban pirítottam, rádobtam a fokhagymát, majd tűzről lehúzva a pirospaprikát. A vegetás vízbe áztatott szója következett, igyekeztem elfőzni a vizet és kicsit megpirítani. Fűszereztem (só, bors, chili, tetszőleges egyéb), majd amikor már ízre jó volt, hozzákevertem a korábban megfőzött rizst. Ha kész vannak a hozzávalók, csak rétegezni kell. Nálam így nézett ki: olajozott tepsibe krumpli, szójás cucc, káposzta, szójás cucc, káposzta, krumpli. Aki akar, még tehet valamit a tetejére, nekem most nem volt semmi.

2011. január 4., kedd

Mit kenjek a kenyérre? 13. – Zöldborsókrém

Fura, hogy eddig pont borsóból nem csináltam krémet, pedig az egyik kedvenc zöldségem. Az előállítás semmiben nem különbözik a kukoricakrémtől, csak a fűszerezés módosult kicsit.

Zöldborsókrém


Hozzávalók:
zöldborsó (télen mirelit, tetszőleges mennyiségben)
egy fej vöröshagyma
néhány gerezd fokhagyma
olaj, olivaolaj
fűszerek (só, bors, chili, köménymag, petrezselyem, szójaszósz, stb.)

Idő: Pár perc alatt kész, pont lepörög az Icaros első demója, myspace-ről hallgatható

A hagymát és a fokhagymát felvágtam, meleg olajba dobtam, megsóztam, aztán rászórtam a mirelit borsót. Fűszereztem minden jóval (lásd hozzávalók), majd pár perc után levettem a tűzről, kicsit hagytam hűlni, majd turmixoltam víz és olivaolaj hozzáadásával. Már melegen kenhető a kenyérre, nagyon finom!